Pak je kans!
Pak je Kans start op 8 maart in de arbeidsregio Zwolle start. Pak je Kans is een project…
Zie je het niet meer zitten op school of denk je erover om te stoppen? Ben je al een tijd niet meer naar school geweest? Heb jij andere dingen te doen dan in de schoolbanken te zitten? Of gaat het je niet lukken om jouw opleiding af te maken? Wat het ook is, neem contact met ons op.
Of lees meer over:
Ga direct naar:
We denken met je mee over hoe jij zo goed mogelijk je school kan afmaken en met een papiertje op zak aan je toekomst kunt beginnen. Hoe die toekomst eruitziet, bepaal je zelf. Wij helpen jouw!
Ervaringsverhaal van jongere ‘Back-to-school‘.
Is het voor jou makkelijker om in de praktijk te leren? Ben jij praktisch ingesteld? Of vind je het lastig om zelf een baan of een stage te vinden? Wij kunnen jou helpen zodat jij kan werken aan jouw toekomst!
Ervaringsverhaal van jongere ‘Back-to-work‘.
Zoeken naar een opleiding of werk kan best lastig zijn als je niet weet wat je leuk vindt en wat bij je past. Er zijn verschillende online beroepentesten die je goed kunnen helpen om erachter te komen waar je interesse ligt. Maar deze testen zeggen niets over wie jij bent en wat echt bij je past. We hebben zelf een EducatieMeter die jou inzicht geeft in wie je bent en op basis daarvan jou richting geeft. Kortom, heb je nu nog geen werk of studie, dan kunnen wij je verder helpen!
Als je 18 jaar wordt, moet je heel wat zaken zelf regelen. Alle verzekeringen moeten geregeld worden, studiefinanciering aanvragen, je gaat op jezelf wonen en je moet overzicht houden over je eigen inkomsten en uitgaven. In de Kwikstart app vind je alle te regelen zaken, zowel landelijk als lokaal, op een rijtje.
Lukt het niet met de Kwikstart-App? Kijk dan hier voor de informatie!
Weet je nog niet precies wat je wil? Maak dan jouw eigen Toekomstplan!
Weet je dat je een MBO-diploma wil behalen? Het is belangrijk dat jij op de opleiding terecht komt die bij jou past. En dat je vervolgens ook de juiste ondersteuning krijgt om succesvol te zijn op het MBO.
Jouw mentor op het PRO, VSO of VO gaat vóórdat je de overstap maakt naar het MBO met jou in gesprek. Samen kijk je naar je opleidingskeuze. Je bespreekt, samen met je ouders, wat je hebt gedaan in je LOB-portfolio en wat jij nodig hebt op het MBO en vult dit in op jouw Paspoort voor Succes (PvS).
Zit je (nog) niet op school? Maak dan óók gebruik van het Paspoort voor Succes (PvS) en neem deze mee naar het intakegesprek.
Je mag zelf de uitkomsten van het gesprek vastleggen in het ‘Paspoort voor Succes’ (PvS) dat je meeneemt naar de (gezamenlijke) intake op het MBO. Zo maak jij de allerbeste start op het MBO!
Wil je meer weten? Kijk dan hier, vraag het aan je mentor of mail de projectleider PvS.
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je leerplichtig vanaf vijf jaar oud tot het einde van het schooljaar waarin je 16 wordt óf tot het einde van jouw 12e schooljaar (de basisschoolperiode telt mee voor acht jaar, ongeacht of je er korter over hebt gedaan.
Vervolgens ben je kwalificatieplichtig, wat valt onder dezelfde Leerplichtwet.
Een kwalificatieplicht heb tot je 18e verjaardag of tot het moment dat je een startkwalificatie hebt behaald. Zodra je 16 bent geworden kun je dus nog niet stoppen met school. Een startkwalificatie is een mbo-diploma (vanaf niveau 2), een havo- of vwo-diploma. Met een startkwalificatie heb je een grotere kans op een leuke baan.
De kwalificatieplicht geldt niet als jij:
In het voortgezet speciaal onderwijs het uitstroomprofiel arbeid of dagbesteding hebt gevolgd, of:
Een diploma of getuigschrift van de praktijkschool hebt.
Als jouw ouders/verzorgers verzoeken om je van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs arbeid/dagbesteding uit te schrijven voordat je 18 jaar bent.
Val je onder de Leerplichtwet, dan kan een leerplichtambtenaar met je in gesprek gaan als je te veel afwezig bent van school. Jouw school mag jou ook aanmelden bij een leerplichtambtenaar als zij zorgen over jou hebben. Volgens de wet zijn zij verplicht een melding te doen van schoolverzuim als je meer dan 16 uur in 4 weken afwezig bent.
Dan gaan we het gesprek aan met jou. Gewoon, open en eerlijk. Bij je thuis of ergens waar jij je prettig bij voelt. We vragen je naar je school- en werkervaring. Ook vragen we naar jouw achtergrond. We kijken samen naar dingen die voor jou van belang zijn. Denk aan wonen, inkomen, eventuele schulden en gezondheid. En er komen vragen aan de orde zoals: Weet je al wat je wilt? Hoe denk je dat te kunnen bereiken? Welke hulp heb je daarbij nodig? Naar aanleiding van het eerste gesprek, spreken we wellicht vaker af. Om samen met jou je toekomstplan verder in te vullen en je op weg te helpen met het aanmelden voor een opleiding of andere hulp.
Iedereen moet vanaf 5 jaar naar school, totdat je een diploma (startkwalificatie) hebt of 18 jaar wordt. Tussen je 5e en 16e jaar noemen we dit de leerplicht. Tussen je 16e en 18e jaar heet dit de kwalificatieplicht. Dat betekent dat je minimaal een diploma op mbo-2 of havoniveau moet hebben. Na je 18e val je dus niet meer onder de leerplicht. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het slim is om zonder diploma van school te gaan. Wanneer je op zoek gaat naar een leuke baan, merk je dat een bedrijf vaak op zoek is naar iemand mét een diploma. Dus ook al heb je geen leerplicht of kwalificatieplicht meer: het is altijd slim om een diploma te halen. Wij denken daarover graag met je mee.
Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken voor een vervolgopleiding mag je altijd met ons contact opnemen. Wij helpen je met het zoeken naar een opleiding die bij je past. Je kunt bij ons terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven. Voor een overzicht van alle mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op kiesmbo.nl. Kies hier voor Overijssel en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld.
Wil je kennismaken met een opleiding en er achter komen of deze echt bij je past? Kun je de knoop na je bezoek aan voorlichtingen en open dagen nog niet doorhakken? In dat geval kan meelopen in het mbo jou helpen. Je gaat een dag(deel) op bezoek bij een mbo-school. Je volgt lessen van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt. Zo maak je de beste keuze voor jezelf!
Stage is een belangrijke periode. Veel studenten vinden hun eerste baan vanuit een stage. Om er voor te zorgen dat je stage zo goed mogelijk verloopt, vind je op de site stagemarkt je ideale stage, een aantal tips, tops en zijn de meeste vragen voor je op een rijtje gezet.
Leerbanenmarkt.nl helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn bij door SBB erkende leerbedrijven. Kom je er niet uit, wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op.
Stagediscriminatie komt helaas nog voor. Stagediscriminatie betekent dat je bij het vinden van een stage of op je stage wordt gediscrimineerd. Bijvoorbeeld om je afkomst, geloof, geslacht of leeftijd. Op de pagina van SBB kan je stagediscriminatie melden. Klik hier om naar de pagina te gaan
Ben je niet op school zonder dat je hiervoor een geldige reden hebt? De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met jou en je ouders. Als je te vaak afwezig bent, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die gaat met jou en je ouders in gesprek om te kijken wat er aan de hand is. Samen met jou kijken we naar passende ondersteuning om zoveel als mogelijk aanwezig te zijn op school. Als jij of je ouders niet (willen) meewerken en je schoolaanwezigheid verbetert niet, kan dit wel gevolgen hebben. Je kan dan een straf krijgen, boete of zelfs jeugdreclassering.
Pak je Kans start op 8 maart in de arbeidsregio Zwolle start. Pak je Kans is een project…
De informatie in de studiefolder Overstap naar het MBO helpt om je goed voor te bereiden als je…
Het contact met de leerling staat centraal, samenwerken, duidelijke kaders maar ook denken vanuit mogelijkheden en volgens de…
UWV publiceert regelmatig een landelijk overzicht van kansrijke beroepen. In dit overzicht staat welke beroepen voldoende tot goede…