Wat kunnen we voor jou doen?

Zie je het niet meer zitten op school of denk je erover om te stoppen? Ben je al een tijd niet meer naar school geweest? Heb jij andere dingen te doen dan in de schoolbanken te zitten? Of gaat het je niet lukken om jouw opleiding af te maken? Wat het ook is, wij kunnen jou helpen in de juiste ondersteuning.

Klik op onderstaande knoppen voor informatie die bij jou past:

Ik zit nog op school

Soms gaat het niet lekker op school. Misschien kan jij moeilijk meekomen in de klas, heb je last van veel prikkels om je heen of ben je vaak afwezig doordat je je niet goed voelt. Misschien heb jij wel helemaal geen zin in school omdat het je te weinig uitdaging biedt of dat het zelfs te moeilijk is. Het zijn allemaal redenen om eens met je mentor en je ouders/ verzorgers hier over te gaan praten. Vind je dit lastig, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder

Of lees meer over:

Leerplicht in Nederland

We kunnen je helpen om je diploma toch te halen!

Paspoort voor succes 🚀

Weet je nog niet wat je wilt?

Welke zaken moet je zelf regelen als je 18 bent?

Handige sites

Meest gestelde vragen

Ondersteuning op school nodig?

Met een diploma op zak maak jij de beste start voor je toekomst. Daar heb je soms ondersteuning bij nodig. Je mentor kan je helpen. School heeft namelijk heel veel mogelijkheden om jou te ondersteunen, met als doel dat jij je diploma haalt. Als je niet je verhaal kwijt kan, kunnen wij daarbij helpen. Wij gaan dan met je in gesprek en kijken naar wat jij nodig hebt. En dat je vervolgens ook de juiste ondersteuning krijgt om succesvol te zijn op school. Neem hier contact met ons op!

Paspoort voor Succes

Ga je naar school op het PRO, VSO, VMBO of VO?
Dan ga je met je mentor, je ouders/verzorgers en stagebegeleider in gesprek over je toekomst. Welke opleiding of werk past bij jou, en welke ondersteuning heb je nodig om er een succes van te maken? De uitkomst van deze gesprekken schrijf je op in je persoonlijke Paspoort voor Succes (PvS). Dit is een online app waarmee je eenvoudig antwoorden kunt delen met je toekomstige mbo of werk. Samen op weg naar je toekomst.

Zit je op school, dan krijg je een link naar Paspoort voor Succes via je mentor.

Zit je nu (nog) niet op school?
Ook dan kan je als jongere gebruik maken van het Paspoort voor Succes (PvS) voor het mbo of als je gaat werken. Schrijf je in bij het mbo, dan kan je het tijdens je aanmelding jouw persoonlijke PvS delen. Je maakt deze aan via PaspoortvoorSucces.nl.

Ga je naar school, maar werkt je school nog niet met PvS?
Ook dan kan je via PaspoortvoorSucces.nl zelf een account aanmaken. We raden je aan om met iemand die je vertrouwt in gesprek te gaan voor het invullen. Denk daarbij aan je ouder(s) of verzorger(s) of bijvoorbeeld een stagebegeleider.

Weet Je nog niet welke vervolgopleiding?

Zoeken naar een vervolgopleiding kan best lastig zijn als je niet weet wat je leuk vindt en wat bij je past. Er zijn verschillende online beroepentesten die je goed kunnen helpen om erachter te komen waar je interesse ligt en welke opleiding daarbij horen. Maar deze testen zeggen niets over wie jij bent en wat echt bij je past. We hebben zelf een EducatieMeter die jou inzicht geeft in wie je bent en op basis daarvan jou richting geeft. Kortom, heb je nu nog geen idee welke opleiding, dan kunnen wij je verder helpen! Laat je het ons weten? Dan kan door een mail te sturen, te bellen of WhatsAppen met één van de medewerkers van Leerplicht of het Doorstroompunt uit jouw Gemeente.

Als je 18 jaar wordt, moet je heel wat zaken zelf regelen. Alle verzekeringen moeten geregeld worden, studiefinanciering aanvragen, je gaat op jezelf wonen en je moet overzicht houden over je eigen inkomsten en uitgaven. In de Kwikstart app vind je alle te regelen zaken, zowel landelijk als lokaal, op een rijtje.

Lukt het niet met de Kwikstart-App? Kijk dan hier voor de informatie!

Kwikstart

Handige sites

Veel gestelde vragen

Heb ik een leerplicht?

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je leerplichtig vanaf vijf jaar oud tot het einde van het schooljaar waarin je 16 wordt óf tot het einde van jouw 12e schooljaar (de basisschoolperiode telt mee voor acht jaar, ongeacht of je er korter over hebt gedaan.
Vervolgens ben je kwalificatieplichtig, wat valt onder dezelfde Leerplichtwet.

Een kwalificatieplicht heb tot je 18e verjaardag of tot het moment dat je een startkwalificatie hebt behaald. Zodra je 16 bent geworden kun je dus nog niet stoppen met school. Een startkwalificatie is een mbo-diploma (vanaf niveau 2), een havo- of vwo-diploma. Met een startkwalificatie heb je een grotere kans op een leuke baan.
 
De kwalificatieplicht geldt niet als jij:
In het voortgezet speciaal onderwijs het uitstroomprofiel arbeid of dagbesteding hebt gevolgd, of:
Een diploma of getuigschrift van de praktijkschool hebt.
Als jouw ouders/verzorgers verzoeken om je van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs arbeid/dagbesteding uit te schrijven voordat je 18 jaar bent.

Val je onder de Leerplichtwet, dan kan een leerplichtambtenaar met je in gesprek gaan als je te veel afwezig bent van school. Jouw school mag jou ook aanmelden bij een leerplichtambtenaar als zij zorgen over jou hebben. Volgens de wet zijn zij verplicht een melding te doen van schoolverzuim als je meer dan 16 uur in 4 weken afwezig bent.  

Wat gebeurt er als ik contact met jullie opneem?

Dan gaan we het gesprek aan met jou. Gewoon, open en eerlijk. Bij je thuis of ergens waar jij je prettig bij voelt. We vragen je naar je school- en werkervaring. Ook vragen we naar jouw achtergrond. We kijken samen naar dingen die voor jou van belang zijn. Denk aan wonen, inkomen, eventuele schulden en gezondheid. En er komen vragen aan de orde zoals: Weet je al wat je wilt? Hoe denk je dat te kunnen bereiken? Welke hulp heb je daarbij nodig? Naar aanleiding van het eerste gesprek, spreken we wellicht vaker af. Om samen met jou je toekomstplan verder in te vullen en je op weg te helpen met het aanmelden voor een opleiding of andere hulp.

Vanaf welke leeftijd kan ik aan het werk?

Iedereen moet vanaf 5 jaar naar school, totdat je een diploma (startkwalificatie) hebt of 18 jaar wordt. Tussen je 5e en 16e jaar noemen we dit de leerplicht. Tussen je 16e en 18e jaar heet dit de kwalificatieplicht. Dat betekent dat je minimaal een diploma op mbo-2 of havoniveau moet hebben. Na je 18e val je dus niet meer onder de leerplicht. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het slim is om zonder diploma van school te gaan. Wanneer je op zoek gaat naar een leuke baan, merk je dat een bedrijf vaak op zoek is naar iemand mét een diploma. Dus ook al heb je geen leerplicht of kwalificatieplicht meer: het is altijd slim om een diploma te halen. Wij denken daarover graag met je mee.

Waar vind ik meer informatie over de verschillende mbo’s en opleidingen?

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken voor een vervolgopleiding mag je altijd met ons contact opnemen. Wij helpen je met het zoeken naar een opleiding die bij je past. Je kunt bij ons terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven. Voor een overzicht van alle mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op kiesmbo.nl. Kies hier voor Overijssel en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld.

Wil je kennismaken met een opleiding en er achter komen of deze echt bij je past? Kun je de knoop na je bezoek aan voorlichtingen en open dagen nog niet doorhakken? In dat geval kan meelopen in het mbo jou helpen. Je gaat een dag(deel) op bezoek bij een mbo-school. Je volgt lessen van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt. Zo maak je de beste keuze voor jezelf!

Ik zoek een stageplek. Waar vind ik een goede stage en leerbaan?

Stage is een belangrijke periode. Veel studenten vinden hun eerste baan vanuit een stage. Om er voor te zorgen dat je stage zo goed mogelijk verloopt, vind je op de site stagemarkt je ideale stage, een aantal tips, tops en zijn de meeste vragen voor je op een rijtje gezet.

Leerbanenmarkt.nl helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn bij door SBB erkende leerbedrijven. Kom je er niet uit, wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op.

Waar kan ik discriminatie op mijn stage melden?

Stagediscriminatie komt helaas nog voor. Stagediscriminatie betekent dat je bij het vinden van een stage of op je stage wordt gediscrimineerd. Bijvoorbeeld om je afkomst, geloof, geslacht of leeftijd. Op de pagina van SBB kan je stagediscriminatie melden. Klik hier om naar de pagina te gaan

Schoolverzuim: wat zijn de gevolgen?

Ben je niet op school zonder dat je hiervoor een geldige reden hebt? De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met jou en je ouders. Als je te vaak afwezig bent, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die gaat met jou en je ouders in gesprek om te kijken wat er aan de hand is. Samen met jou kijken we naar passende ondersteuning om zoveel als mogelijk aanwezig te zijn op school. Als jij of je ouders niet (willen) meewerken en je schoolaanwezigheid verbetert niet, kan dit wel gevolgen hebben. Je kan dan een straf krijgen, boete of zelfs jeugdreclassering.

Ik zit niet meer op school

Back to school?

Ben je al een tijdje niet meer naar school gegaan, maar mis je net die diploma die je nodig hebt voor die toffe baan? Of wil je graag leren en werken combineren? Wij kunnen je helpen je een goed Toekomstplan te maken en met jou uit te zoeken wat echt bij jou past.

(Back) to Work?

Is het voor jou makkelijker om in de praktijk te leren? Ben jij praktisch ingesteld? Of vind je het lastig om zelf een baan of een stage te vinden? Wij kunnen jou helpen zodat jij kan werken aan jouw toekomst!

 

Handige sites

NieuwsNieuwsNieuws

Met het Paspoort voor Succes, klaar voor je toekomst

1-op-20 van de jongeren tussen 12 en 23 jaar, gaat zonder startkwalificatie van school. Daardoor maken zij minder kans op de arbeidsmarkt. Om jongeren de beste start te geven voor hun toekomst, hebben overheid, scholen en gemeenten de handen in elkaar geslagen. RMC regio’s IJssel-Vecht en NoordWest Veluwe hebben in dit kader het Paspoort voor Succes ontwikkeld – voor alle jongeren.

Lees verder