Het succesvol toepassen van praktische handvatten uit de Harrie Helpt-training

Docent Larissa vertelt ons meer

Sinds vorig schooljaar begeleidt Larissa Bonhof, docent bij de opleiding Helpende Zorg & Welzijn van het Deltion College, een nieuwe collega met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het kader hiervan heeft zij een Harrie Helpt-training gevolgd. “Deltion staat ervoor open om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Daarnaast hadden wij als team extra hulp nodig bij onze praktijklessen in de keuken. Daarom wordt ons teams sinds vorig schooljaar versterkt met de komst van een nieuwe collega.”, aldus Larissa.

Het is voor Larissa de eerste keer dat zij een collega met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Daarom leek het haar waardevol om een Harrie Helpt-training te volgen. Larissa: “Helaas kon ik de training niet direct volgen toen onze nieuwe collega bij ons startte. Uiteindelijk heb ik de training afgelopen zomer gevolgd en afgerond. Ik zou iedereen adviseren om een Harrie Helpt-training op voorhand te volgen. Zo kwam bijvoorbeeld ook aan bod hoe je het beste een kennismakingsgesprek met een nieuwe collega voert en hoe je hem/haar het beste kunt voorstellen binnen het team. Dit is iets waar ik helemaal niet aan gedacht heb toen de nieuwe collega bij ons begon, maar wat wel heel handig was om van te voren te weten.”

Balanskaart

De Harrie Helpt-training heeft Larissa een aantal praktische handvatten opgeleverd. “Zo maak ik voor mezelf een tijdsschema. Ik weet nu precies hoe lang ik ergens mee bezig ben qua begeleiding. Ook werk ik met een balanskaart. Hierop geeft mijn nieuwe collega aan hoe ik kan signaleren wanneer het goed, iets minder goed of helemaal niet goed met hem gaat. Ook geeft hij aan hoe ik in die verschillende situaties moet handelen. Dit werkt supergoed. Ik wil dit zelfs gaan toepassen bij sommige studenten.”, aldus Larissa.

Hij bloeit op

Larissa: “Ik vind het geweldig om te zien hoe onze nieuwe collega opbloeit binnen ons team. Hij heeft het volgens mij echt naar zijn. Op zijn balanskaart heeft hij aangegeven welke signalen hij afgeeft wanneer het goed met hem gaat, en dit zie ik nu ook echt terug in zijn gedrag. Dat vind ik harstikke leuk. In de loop van dit schooljaar neemt collega Famke, zij is onze nieuwe keukenhoofd, de begeleiding van deze collega van mij over. Uiteraard adviseer ik haar om ook de Harrie Helpt-training te gaan volgen. Hier gaat zij veel baat bij hebben!”

De Harrie Helpt-trainingen worden samen met het WSP (Werkgeversservicepunt) Regio Zwolle georganiseerd.

Famke (l) en Larissa (r) samen op de werkvloer